Jak przygotować stek z rekina?

jak-przygotowac-stek-z-rekina.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Stek z rekina może być popisowym daniem głównym wykwintnego obiadu.
łatwy
25 min
4

Obecnie mięso z rekina dostępne jest w sieciowych marketach i nie trzeba na nie wydawać fortuny. Najprostszym sposobem na jego podanie jest przyrządzenie steku. Sprawdź, jak to zrobić.

SKŁADNIKI

  • cztery steki z rekina (mogą być mrożone)
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • sok z jednej limonki
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • świeży czosnek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Steki dokładnie opłucz i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  • Następnie obsyp je solą, pieprzem, natrzyj czosnkiem, sokiem z limony i polej oliwą, a na koniec natrzyj posiekaną natką pietruszki.
  • Odstaw je na godzinę w chłodne miejsce.
  • Po tym czasie rozgrzej oliwę na patelni i smaż na niej steki (każda strona po 7-10 minut). Podawaj na gorąco.
Agnieszka Grotek

Dziennikarka z kilkunastoletnim stażem zawodowym w największych dziennikach w Polsce. Od lat zajmuję się tematyką gospodarczą i społeczną. Jestem autorką poradników dla przedsiębiorców i startupowców. Prowadzę debaty ekonomiczne i organizuję kongresy gospodarcze. …

więcej