Hiszpańska paella z owocami morza

Hiszpańska paella z owocami morza

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Paella to pełnowartościowy posiłek o fantastycznym smaku 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kuchnia śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Można ją stosować przez całe życie, jedząc duże ilości warzyw, owoców, skorupiaków, ryb. Wszystkie są bogate w witaminy, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Proponujemy wykwintne danie z owocami morza dla smakoszy.

Składniki

  • 2 szklanki ryżu długoziarnistego

  • 10 krewetek

  • 10 małży

  • 10 paluszków krabowych

  • 15 dag kalmarów

  • oliwa

  • szczypta szafranu

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na dużej patelni rozgrzać cztery łyżki oliwy. W

  • rzucić pozbawione pancerzy krewetki, małże w muszlach, paluszki krabowe i pokrojone kalmary.

  • Po 3 min dodać ryż i odczekać kolejne 4 min do momentu, aż będzie szklisty.

  • Następnie całość zalać trzema szklankami wrzącej wody, doprawić solą i szafranem.

  • Naczynie przykryć i dusić potrawę na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki.

  • Paellę podawać na patelni, tuż po przygotowaniu, przybraną tymiankiem.

Ocena: 3