Halibut z grilla w czosnkowej marynacie

2021-03-29
Halibut z grilla w czosnkowej marynacie
Autor: Shutterstock Halibut grillowany doskonale smakuje z ananasowa salsą
łatwy
20 min
4

Aby przygotować halibuta z grilla, wystarczy go wcześniej zamarynować. Samo pieczenie zajmuje zaledwie kilka minut. Nim się obejrzysz, już będziesz się delektować smakiem tej wspaniałej ryby.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z halibuta
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • olej sezamowy
  • sherry
  • kawałek imbiru
  • cukier, sól, przyprawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotuj marynatę. Czosnek i natkę posiekaj. Zetrzyj 1 łyżkę imbiru.
  • Zmiksuj z pozostałymi składnikami.
  • Rybę umyj, osusz, przełóż do miski i zalej marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Rybę osącz. Rozgrzej grill. Piecz po 6 minut z każdej strony, polewając marynatą. Dobrze jest umieścić rybę w specjalnym koszyku do grillowania.