Grillowany pstrąg w sosie szpinakowym

Grillowany pstrąg w sosie szpinakowym

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pstrąg doskonale smakuje podany na buraczkach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pstrąg z grilla w sosie szpinakowym to ciekawy pomysł na urozmaicenie tradycyjnej biesiady przy ruszcie. Sprawdź, jak go zrobić.

Składniki

  • 4 pstrągi

  • 1,2 kg świeżego szpinaku

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 60 g masła

  • pół łyżeczki kurkumy

  • pół łyżeczki curry

  • pół łyżeczki mielonych liści kolendry

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • pół łyżeczki cynamonu

  • pół łyżeczki imbiru

  • pół łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • plasterki cytryny do przybrania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek obieramy oraz drobno siekamy razem z umytym szpinakiem, pomidory obieramy ze skórki.

  • W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy przez 5 minut.

  • Dodajemy szpinak i smażymy dalej mieszając przez 10 minut.

  • Dodajemy przyprawy i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.

  • Pstrągi solimy, oprószamy pieprzem i grillujemy po 10 minut z każdej strony.

  • Podajemy z sosem szpinakowym.

Ocena: 0