Frytki z okonia [LATO Z RADIEM]

2021-03-29
Frytki z okonia [LATO Z RADIEM]
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Największa impreza lotnicza w tym regionie Polski i pokazy, które zapierają dech w piersiach, czyli Mazury Air Show 2019, odbędą się w najbliższy weekend 3 sierpnia w Giżycku nad jeziorem Niegocin. Na miejscu nie zabraknie również radiowej Jedynki i kultowego „Lata z Radiem” – audycji, którą dziennikarze Programu 1 Polskiego Radia poprowadzą ze studia plenerowego na żywo z udziałem publiczności! 

Na audycję „Lato z Radiem” (godz. 9.00-12.00) podczas Mazury Air Show 2019 ze studia plenerowego przy Ekomarinie w Giżycku zaprasza Roman Czejarek. 

Będąc w Giżycku należy spróbować miejscowej kuchni rybnej. Najlepsze frytki z okonia zjecie w Tawernie Marina w Giżycku. Oto łatwy przepis na te pyszne rybne smakołyki. 

SKŁADNIKI

  • 800 g świeżego okonia (nie mrożonego)
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ze świeżego okonia usuwamy ości, zostawiamy ze skórą, lekko solimy.
  • Potem kroimy na cieniutkie paseczki, szerokości 6-7 mm.
  • Obtaczamy w mące, wrzucamy na gorący olej, smażymy do uzyskania złocistego koloru.
  • Do dania serwujemy sos jogurtowo-czosnkowy.
  • Danie podajemy jako przystawkę.