Frytki z okonia [LATO Z RADIEM]

Frytki z okonia [LATO Z RADIEM]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Największa impreza lotnicza w tym regionie Polski i pokazy, które zapierają dech w piersiach, czyli Mazury Air Show 2019, odbędą się w najbliższy weekend 3 sierpnia w Giżycku nad jeziorem Niegocin. Na miejscu nie zabraknie również radiowej Jedynki i kultowego „Lata z Radiem” – audycji, którą dziennikarze Programu 1 Polskiego Radia poprowadzą ze studia plenerowego na żywo z udziałem publiczności! 

Na audycję „Lato z Radiem” (godz. 9.00-12.00) podczas Mazury Air Show 2019 ze studia plenerowego przy Ekomarinie w Giżycku zaprasza Roman Czejarek. 

Będąc w Giżycku należy spróbować miejscowej kuchni rybnej. Najlepsze frytki z okonia zjecie w Tawernie Marina w Giżycku. Oto łatwy przepis na te pyszne rybne smakołyki. 

Składniki

  • 800 g świeżego okonia (nie mrożonego)

  • mąka pszenna

  • olej do smażenia

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ze świeżego okonia usuwamy ości, zostawiamy ze skórą, lekko solimy.

  • Potem kroimy na cieniutkie paseczki, szerokości 6-7 mm.

  • Obtaczamy w mące, wrzucamy na gorący olej, smażymy do uzyskania złocistego koloru.

  • Do dania serwujemy sos jogurtowo-czosnkowy.

  • Danie podajemy jako przystawkę.

Ocena: 5