Filety z flądry w maślanym sosie z młodą kapustą - pomysł na rybne danie obiadowe

Filety z flądry w maślanym sosie z młodą kapustą - pomysł na rybne danie obiadowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Filety z flądry w maślanym sosie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Prezentujemy przepis na rybne danie obiadowe: filety z flądry w maślanym sosie w postaci roladek, podany z młodą kapustą okraszoną wysmażonym boczkiem. Danie to najlepiej podać z młodymi ziemniakami oraz białym winem.

Składniki

  • 8 filetów z flądry

  • 1 marchewka

  • główka młodej kapusty

  • 2 cebule

  • 10 dag wędzonego boczku

  • 2 szklanki białego wytrawnego wina

  • 20 dag masła

  • 2 łyżeczki tartego chrzanu

  • 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • sok z połowy cytryny

  • odrobina cukru

  • sól i pieprz

  • plastry cytryny i natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obraną i umytą marchew pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do osolonego wrzątku na trzy minuty i odsączyć.

  • Filety z flądry opłukać, odsączyć i skropić sokiem z cytryny, następnie posolić i posmarować z obu stron cieniutką warstwą chrzanu. Na wierzchu ułożyć plasterki marchwi i każdy z filetów zwinąć. Uformowane roladki spiąć wykałaczkami.

  • W garnku zagotować szklankę wody z połową szklanki wina, szczyptą soli i kilkoma ziarenkami pieprzu. Do wywaru włożyć roladki i gotować je na małym ogniu przez 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia.

  • KAPUSTA Z BOCZKIEM: umytą kapustę drobno poszatkować i dusić w garnku z niewielką ilością wody, soli i pieprzu ok. 10 minut. Pokrojony w kostkę boczek dobrze wysmażyć i dodać go do uduszonej i odsączonej kapusty.

  • SOS DO RYBY: obrane cebule posiekać i gotować w garnku z resztą wina tak długo, aż pozostanie 1/3 objętości płynu. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną odrobiną zimnej wody, zagęścić nią wywar z cebuli i ponownie go zagotować. Następnie dodać mocno schłodzone, pokrojone w kostkę masło i doprawić sos solą, pieprzem i odrobiną cukru.

  • Roladki rybne ułożyć na półmisku, polać je sosem i otoczyć kapustą. Danie udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.