Filet z łososia na ryżu z sosem śródziemnomorskim [SZYBKI OBIAD]

2021-03-29
przepis-na-obiad-filet-z-lososia-na-dzikim-i-bialym.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Filet z łososia na dzikim i białym ryżu z sosem śródziemnomorskim to przepis na szybki i pyszny obiad!
łatwy
25 min
4

Masz ochotę na danie z łososia, ale nie masz pomysłu na to, jak je przygotować? Mamy dla ciebie przepis na obiad z łososiem w roli głównej. Wystarczy naprawdę niewiele składników, żeby delektować się pysznie przygotowaną rybą.

SKŁADNIKI

  • 150 g mrożonego filetu z łososia
  • połowa szklanki ryżu - mieszanka ryżu białego i dzikiego ryżu
  • cztery łyżki śmietany 30-proc.
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia należy zamarynować w soli. Następnie wstawić do rozgrzanego do temperatury 165 st. C piekarnika. Pamiętaj, żeby łososia przed włożeniem do piekarnika umieścić na pergaminie.
  • Do gotującej się wody należy wsypać pół szklanki mieszanki ryżu. Nie zapomnij o posoleniu wody. Ryż niech się gotuje na małym ogniu pod przykryciem około 10-12 minut.
  • W rondelku rozgrzej masło klarowane. Następnie podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj do tego cztery łyżki śmietany. Całość gotuj około dwóch minut, aż do momentu kiedy sos zgęstnieje, a cebula zmięknie.
  • Do sosu dodaj szczypiorek i koperek. Pamiętaj o tym, żeby wcześniej drobno je posiekać. Sos jeszcze przez chwilę gotuj, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  • Łososia polej sosem i podawaj z ryżem.
  • I to wszystko, teraz nie pozostaje nic więcej, jak tylko delektować się pysznym daniem obiadowym.