Filet halibuta ze szparagami i sosem holenderskim

2021-03-29
filet-halibuta-z-bialymi-szparagami-i-sosem-holenderskim.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Halibut t ryba o wyjątkowo delikatnym smaku - wymaga więc równie subtelnych dodatków
średni
35 min
4

Zarówno halibut, jak i szparagi uznawane są za dania wykwintne, połączone - dają ucztę godną królów. Zwłaszcza, gdy podamy je z delikatnym, dobrze schłodzonym białym winem. Można też wzbogacić danie o lekko opieczoną białą bułkę - będzie czym wybierać smakowity sos z talerza, jak to robią Francuzi.

SKŁADNIKI

  • 5 sztuk szparagów
  • 100 g fileta z halibuta
  • jedno żółtko
  • 200 g masła
  • sok z dwóch mandarynek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Usuń zdrewniałe części szparagów - wystarczy mocno je wygiąć, same pękną we właściwym miejscu, oczyść i obierz (możesz  kupić specjalną obieraczkę do szparagów, ale zwykła, przeznaczona do warzyw też się sprawdzi). Obrane szparagi ugotuj w wodzie doprawionej solą, cukrem, sokiem z cytryny, z dodatkiem masła.
  • Sos: Sok z mandarynki zredukuj w małym rondelku i dodaj do żółtka utarte uprzedmnio z ciepłym masłem.
  • Halibuta oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem (białym, bez nadrukowanych wzorków!). Halibuta usmaż, ale tylko od strony skórki, następnie ułóż go na szparagach i polej wcześniej przygotowanym sosem. Rybę - jeśli wolisz - możesz upiec bez dodatku tłuszczu.