Filet halibuta ze szparagami i sosem holenderskim

Filet halibuta ze szparagami i sosem holenderskim

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Halibut t ryba o wyjątkowo delikatnym smaku - wymaga więc równie subtelnych dodatków

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Zarówno halibut, jak i szparagi uznawane są za dania wykwintne, połączone - dają ucztę godną królów. Zwłaszcza, gdy podamy je z delikatnym, dobrze schłodzonym białym winem. Można też wzbogacić danie o lekko opieczoną białą bułkę - będzie czym wybierać smakowity sos z talerza, jak to robią Francuzi.

Składniki

  • 5 sztuk szparagów

  • 100 g fileta z halibuta

  • jedno żółtko

  • 200 g masła

  • sok z dwóch mandarynek

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • cytryna

Przygotowanie krok po kroku:

  • Usuń zdrewniałe części szparagów - wystarczy mocno je wygiąć, same pękną we właściwym miejscu, oczyść i obierz (możesz  kupić specjalną obieraczkę do szparagów, ale zwykła, przeznaczona do warzyw też się sprawdzi). Obrane szparagi ugotuj w wodzie doprawionej solą, cukrem, sokiem z cytryny, z dodatkiem masła.

  • Sos: Sok z mandarynki zredukuj w małym rondelku i dodaj do żółtka utarte uprzedmnio z ciepłym masłem.

  • Halibuta oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem (białym, bez nadrukowanych wzorków!). Halibuta usmaż, ale tylko od strony skórki, następnie ułóż go na szparagach i polej wcześniej przygotowanym sosem. Rybę - jeśli wolisz - możesz upiec bez dodatku tłuszczu.

Ocena: 0