Dorsz z pesto: przepis na zimową potrawę z nutką lata

Dorsz z pesto: przepis na zimową potrawę z nutką lata

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Dorsz z bazyliowym pesto - smaczne, lekkie i eleganckie danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz z pesto to przepis, którego głównym bohaterem jest idealny na zimę dorsz, a bohaterem drugoplanowym - pesto, przywołujące wakacyjne wspomnienia. Potrawa jest zdrowa, lekka i bardzo smaczna, a na dodatek, bardzo łatwo ją przyrządzić. 

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 1 kg marchewki
  • 3 kromki pieczywa tostowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 pęczki bazylii
  • 10 dag orzeszków piniowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 12 dag śmietany kremówki
  • 2 łyżki mielonego parmezanu
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 10 zielonych oliwek, ewentualnie papryka lub kapary

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrać marchewkę, pokroić w cienkie plastry i gotować około 10 minut w osolonej wodzie.

  • W tym czasie opłukać rybę, osuszyć i podzielić na 4 części.

  • Chleb tostowy zmielić.

  • W żaroodpornym naczyniu ułożyć marchewkę i filety z ryby.

  • Skropić 2 łyżkami soku z cytryny.

  • Przygotować sos pesto. Zmiksować listki bazylii, oliwę, parmezan, czosnek, orzeszki piniowe.

  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  • Sosem pesto posmarować rybę, posypać zmielonymi tostami i polać śmietaną.

  • Piec 25 minut w temperaturze 200 st. C.

  • Upieczoną rybę można udekorować oliwkami, papryką lub kaparami.