Dorsz z brokułem i zielonym groszkiem - super pomysł na obiad z rybą

Dorsz z brokułem i zielonym groszkiem - super pomysł na obiad z rybą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dorsz w zielonej pierzynce - zdrowa i apetycznie wyglądająca potrawa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz z zielonym groszkiem to danie, którym z pewnością zaskoczysz swoich gości. Potrawa składa się ze smacznych i zdrowych składników, a jeśli dodasz jeszcze sałatkę z rukoli i puree, otrzymasz bardzo sycący i pełnowartościowy posiłek. Podajemy przepis!

Składniki

  • 2 filety z dorsza

  • Rucola

  • 12 dag boczku wędzonego

  • 15 dag sera żółtego

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • 3 ząbki czosnku

  • Koper włoski

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki bazylii

  • 8 ziemniaków

  • 2 szczypty majeranku

  • 2 szczypty pieprzu czarnego

  • 2 łyżeczki octu winnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Formę posmaruj oliwą. Posyp solą, pieprzem oraz koprem włoskim.

  • Filety z dorsza włóż do formy i natrzyj z obu stron oliwą z przyprawami. Całość piecz w temperaturze 140 stopni.

  • Gotową rybę podawaj z purée oraz sałatką. Aby przygotować purée umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Z brokułem postępujemy podobnie. Po umyciu, podziel go na mniejsze różyczki, a korzeń pokrój w kostkę i dodaj go do ziemniaków. Gotuj w osolonej wodzie, aż do miękkości. Kiedy ziemniaki są już gotowe, odcedź je i ubij na purée. Dodaj masło oraz oliwę, a na koniec posyp startym serem. W drugim garnku gotuj na parze przez ok. 5 min. wcześniej przygotowany brokuł oraz zielony groszek. Po ugotowaniu dodaj do ziemniaków i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

  • Przygotowując sałatkę z rucoli. Podsmaż boczek na małym ogniu. Pamiętaj, żeby się dobrze zarumienił. Gdy boczek jest już gotowy, wyjmij go na talerz, a do pozostałego po nim tłuszczu dodaj czosnek, olej balsamiczny, oliwę oraz sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

  • Tak powstałym sosem polej rukolę, a całość posyp pokruszonym boczkiem. Na koniec udekoruj wszystko startym serem.

Ocena: 0