Dorada z grilla. Przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie

2021-03-29
Dorada z grilla. Przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie
Autor: Shutterstock Dorady to pyszny gatunek ryby śródziemnomorskiej
łatwy
30 min
4

Dorada z grilla podana z gniecionymi młodymi ziemniakami z tymiankiem i nowalijkami z patelni z masłem to przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie. Pyszne danie obiadowe proponuje gotujący gość PnŚ.

Pytanie na Śniadanie codziennie rano na antenie TVP2

 

 

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie codziennie w porannym programie TVP2 „Pytanie na śniadanie”  

www.pytanienasniadanie.tvp.pl

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 3 duże świeże dorady patroszone,
  • 100 g masła,
  • sól,
  • 1 pęczek świeżego tymianku,
  • 1 kg młodych małych ziemniaczków,
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 1 pęczek boćwinki,
  • 1 pęczek młodej marchewki,
  • 2 fenkuły,
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dorady obierz z łuski, umyj, osusz i wytnij z nich filety. Delikatnie skrop olejem i posól.
  • Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Wyjmij z wody i odparuj, dodaj połowę masła, szczyty tymianku i całość delikatnie rozgnieć widelcem, dopraw solą. Odstaw w ciepłe miejsce.
  • Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój w ćwiartki.
  • Umyj boćwinkę, pokrój w grubą kostkę wraz z liśćmi i posól.
  • Marchewkę wyszoruj, pokrój w grube słupki.
  • Rozgrzej na patelni olej i wrzuć marchewkę, po około 1 minucie rzodkiewki a następnie boćwinkę.
  • Całość lekko posól, dodaj szczyty z fenkuła i resztę masła. Odstaw w ciepłe miejsce.
  • Grilluj rybę na rozgrzanym grillu.
  • Układaj ziemniaki, rybę i całość polej nowalijkami w maśle.