Dorada z grilla. Przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie

Dorada z grilla

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dorady to pyszny gatunek ryby śródziemnomorskiej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dorada z grilla podana z gniecionymi młodymi ziemniakami z tymiankiem i nowalijkami z patelni z masłem to przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie. Pyszne danie obiadowe proponuje gotujący gość PnŚ.

Pytanie na Śniadanie codziennie rano na antenie TVP2

 

 

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie codziennie w porannym programie TVP2 „Pytanie na śniadanie”  

www.pytanienasniadanie.tvp.pl

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

  • 3 duże świeże dorady patroszone,

  • 100 g masła,

  • sól,

  • 1 pęczek świeżego tymianku,

  • 1 kg młodych małych ziemniaczków,

  • 2 pęczki rzodkiewek,

  • 1 pęczek boćwinki,

  • 1 pęczek młodej marchewki,

  • 2 fenkuły,

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dorady obierz z łuski, umyj, osusz i wytnij z nich filety. Delikatnie skrop olejem i posól.

  • Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Wyjmij z wody i odparuj, dodaj połowę masła, szczyty tymianku i całość delikatnie rozgnieć widelcem, dopraw solą. Odstaw w ciepłe miejsce.

  • Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój w ćwiartki.

  • Umyj boćwinkę, pokrój w grubą kostkę wraz z liśćmi i posól.

  • Marchewkę wyszoruj, pokrój w grube słupki.

  • Rozgrzej na patelni olej i wrzuć marchewkę, po około 1 minucie rzodkiewki a następnie boćwinkę.

  • Całość lekko posól, dodaj szczyty z fenkuła i resztę masła. Odstaw w ciepłe miejsce.

  • Grilluj rybę na rozgrzanym grillu.

  • Układaj ziemniaki, rybę i całość polej nowalijkami w maśle. 

Ocena: 5