Curry z rybą - przepis na rybę na ostro

Curry z rybą - przepis na rybę na ostro

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Curry wspaniale smakuje z pstrągiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Curry z rybą to pyszne danie, które z całą pewnością ozdobi i urozmaici świąteczny stół. Jak ją przygotować? Podajemy dobry przepis.

polecamy również inne przepisy na świąteczne dania: Pstrąg faszerowany z orzechami, Najlepsze przepisy na dania z pstrąga oraz Pstrąg w sosie winogronowym.

Składniki

  • 2 filety ryby

  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych

  • 1/2 szklanki wody

  • 6 strączków czerwonego chilli

  • 2 strączki zielonego chilli

  • 1 mała cebula

  • 1 mały pomidor

  • 2 łyżki nasion kolendry

  • 2 łyżki startego imbiru

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku

  • 2 łyżeczki kminku

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety pokroić na mniejsze kawałki.

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę, w kostkę pokroić również pomidora.

  • Zielone chilli przeciąć na pół i usunąć pestki.

  • Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucić kminek, nasiona kolendry i czerwone chilli.

  • Po chwili zdjąć z ognia, połączyć z wiórkami kokosowymi, imbirem, czosnkiem i utrzeć na pastę.

  • Cebulę przyrumienić na oleju, dodać pomidory i zielone chilli, smażyć 3 minuty, mieszając.

  • Dodać pastę, wodę, zagotować. Włożyć rybę, dusić na małym ogniu około 10 minut.

  • Doprawić solą. Podawać gorące.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

Ocena: 5