Chrupiąca smażona ryba: szybki sposób na pyszny obiad

Chrupiąca smażona ryba: szybki sposób na pyszny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupka panierka i soczyste mięso ryby - marzenie każdego smakosza

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiąca smażona ryba, któż jej nie lubi? Smażona ryba to szybki sposób na pyszny obiad. Chrupka panierka, delikatne białe mięso ryby - pyszne i proste. Pamiętać należy, że nie wolno jej jedynie przesmażyć. 

Składniki

  • 800 g filetu rybnego

  • 2 jajka

  • pół szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki tartej bułki

  • pół szklanki mąki kukurydzianej lub grysu

  • 2 łyżeczki suszonego tymianku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

  • 1 łyżeczka słodkie papryki mielonej

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę pokroić na porcje. 

  • Kawałki ryby oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. 

  • Jajka rozkłócić z 2 łyżkami wody. 

  • Przygotować miskę lub głęboki talerz z mąką oraz drugi z bułką tartą wymieszaną z mąką kukurydzianą.

  • Rybę panierować kolejne w mące, jajkach i tartej bułce.

  • Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. 

  • Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką z kiszonej kapusty. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0