Ryba po toruńsku inspirowana przepisem Magdy Gessler

2021-03-29
Ryba po toruńsku według przepisu Magdy Gessler
Autor: thinkstockphotos.com Ryba po toruńsku wg Magdy Gessler
łatwy
50 min
4

Kuchnia Magdy Gessler jest słynna na całą Polskę. Nic dziwnego, że jej przepis  na rybę po toruńsku, idealne bożonarodzeniowe danie, cieszy się taką popularnością. Sprawdźcie sami i oceńcie - najlepszy?

Zobacz: Przepis Magdy Gessler: Sandacz na szpinaku z kremem z porów

SKŁADNIKI

  • 1 ryba słodkowodna o wadze od 1,5 kg do 2 kg (może być szczupak, okoń, troć, sandacz, 2 pstrągi ew. karp)
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebulka obrana i opalona nad ogniem
  • 1 listek ziela angielskiego
  • 5 całych ziaren pieprzu
  • 5 całych ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • sól
  • 250 ml piwa (najlepiej ciemnego)
  • 100 g piernika (lub pierniczków bez lukru)
  • 2 łyżki płatków migdałowych lub całych migdałów bez skórki
  • 2 łyżki rodzynek
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoszczyznę myjemy i obieramy i gotujemy do miękkości z solą, pieprzem, zielem angielskim i imbirem. Jarzyny wyjmujemy z wywaru.
  • Rybę sprawiamy i ewentualnie odfiletowujemy (odfiletowana będzie łatwiejsza do jedzenia, ale też będzie mniej efektownie wyglądać na półmisku).
  • Wkładamy rybę brytfanki, zalewamy wywarem i gotujemy na niedużym ogniu, aż będzie miękka. 
  • Przekładamy rybę na półmisek ostrożnie, żeby się nie rozpadła. Można ją wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, żeby zachowała ciepło.
  • Wywar miksujemy z pokruszonym piernikiem, dodajemy piwo. Gotujemy na małym ogniu.  Dorzucamy obrane migdały i rodzynki. Płyn musi częściowo odparować, by powstał gęsty sos.
  • Dodajemy sól, pieprzem i gałkę muszkatołową, miód i masło.
  • Przed podaniem rybę kroimy ostrym nożem na porcje. Podajemy rybę na półmisku polaną sosem.