Znakomita wątróbka drobiowa po królewsku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wątróbka drobiowa po królewsku przekona każdego do polubienia podrobów. Bardziej przypomina delikatny pasztetowy tort niż nielubianą smażoną wątróbkę. Doskonałe danie na spotkania rodzinne i imprezy.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g kurzej wątróbki
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 200 g pieczarek
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki śmietany 30% tłuszczu
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
- 150 g tartego sera
- sól i pieprz do smaku
- masło i tarta bułka do przygotowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek i żyłek, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać kasze mannę, mleko i wymieszać. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i smażyć, aż odparują.
- Okrągłą formę do pieczenia posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Na dnie formy ułożyć cienką warstwę grzybów z warzywami, przyprawić solą i pieprzem, następnie wyłożyć warstwę wątróbki, przyprawić solą i pieprzem, skropić śmietaną. Następnie powtarzać wykładanie kolejnych warstw, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być warzywa posypane tartym serem.
- Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 60 minut.