Ziemniaki smażone z fasolą [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
ziemniaki-smazone-z-fasola-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Smażone ziemniaki nawet bez dodatków są ulubioną wersją kartofli dla wielu osób. Gdy wzbogacimy je warzywnymi dodatkami i odrobiną boczku, z dodatku do posiłku zmieniają się w samodzielne danie, idealne na kolację
łatwy
25 min
4

Ziemniaki smażone z dodatkiem białej fasoli to sycąca potrawa, która sprawdzi się w chłodnych okresach roku. To także idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Oprócz tego to doskonała propozycja dla wegetarian - dzięki dodatkowi fasoli. Oczywiście wtedy należy pominąć dodatek boczku.

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków ugotowanych na półtwardo w mundurkach
  • 150 g boczku
  • puszka białej fasoli
  • 1 spora cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • 2 średnie pomidory
  • łyżka musztardy, np. dijon
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.
  • Boczek pokroić w kostkę, fasolę odsączyć, można ją też na sitku przepłukać wrzątkiem (straci specyficzny posmak puszki).
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać. Z pomidorów wyciąć zgrubienia przy ogonku, miąższ pokroić w kostkę.
  • Na patelni stopić boczek, ułożyć ziemniaki, dorzucić czosnek i cebulę, smażyć około 5 minut. Odwrócić ziemniaki i dalej smażyć około 10 minut.
  • Pod koniec smażenie dodać pomidory, fasolę i majeranek. Przyprawić pieprzem i musztardą.