Ziemniaki smażone z fasolą [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Ziemniaki smażone z fasolą [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smażone ziemniaki nawet bez dodatków są ulubioną wersją kartofli dla wielu osób. Gdy wzbogacimy je warzywnymi dodatkami i odrobiną boczku, z dodatku do posiłku zmieniają się w samodzielne danie, idealne na kolację

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Ziemniaki smażone z dodatkiem białej fasoli to sycąca potrawa, która sprawdzi się w chłodnych okresach roku. To także idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Oprócz tego to doskonała propozycja dla wegetarian - dzięki dodatkowi fasoli. Oczywiście wtedy należy pominąć dodatek boczku.

Składniki

  • 500 g ziemniaków ugotowanych na półtwardo w mundurkach

  • 150 g boczku

  • puszka białej fasoli

  • 1 spora cebula

  • ząbek czosnku

  • łyżeczka majeranku

  • 2 średnie pomidory

  • łyżka musztardy, np. dijon

  • pieprz, sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.

  • Boczek pokroić w kostkę, fasolę odsączyć, można ją też na sitku przepłukać wrzątkiem (straci specyficzny posmak puszki).

  • Cebulę i czosnek drobno posiekać. Z pomidorów wyciąć zgrubienia przy ogonku, miąższ pokroić w kostkę.

  • Na patelni stopić boczek, ułożyć ziemniaki, dorzucić czosnek i cebulę, smażyć około 5 minut. Odwrócić ziemniaki i dalej smażyć około 10 minut.

  • Pod koniec smażenie dodać pomidory, fasolę i majeranek. Przyprawić pieprzem i musztardą.

Ocena: 0