Żelazne prażonki z duszoną karkówką - sprawdzony przepis

2021-03-29
Żelazne prażonki z duszoną karkówką - sprawdzony przepis
Autor: materiały prasowe Pyszne danie obiadowe.
łatwy
30 min
4

Zastanawiasz się co zrobić na obiad? Wypróbuj przepis na żelazne prażonki z duszoną karkówką.

Z mat. pras. Gzella.

SKŁADNIKI

  • DUSZONA KARKÓWKA:
  • karkówka, np. firmy Gzella 700g
  • mąka pszenna 2 - 3 łyżki
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • cebula 1 średnia sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • woda 2 ½ szklanki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • PRAŻONKI:
  • ziemniaki 2kg
  • masło 2 łyżki
  • sól
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.
  • Obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na złoty kolor.
  • Przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  • Następnie podlać wodą i dusić po przykryciem przez kilka minut.
  • Całość wlać do mięsa i dusić razem dopóki karkówka nie zmięknie. Doprawić do smaku.
  • Obrane ziemniaki podzielić: 1/4 ugotować na miękko, 3/4 zetrzeć na tarce na najdrobniejszych ostrzach.
  • Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać masło, sól oraz cukier do smaku. Następnie ubijając tłuczkiem zagotować.
  • Tak przygotowane prażoki wyłożyć w formie klusek na talerze.
  • Podawać z bitkami wołowymi i sosem.