Żeberka w syropie klonowym [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
zeberka-w-syropie-klonowym-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Oryginalny przepis na żeberka.
łatwy
20 min
4

Żeberka w syropie klonowym to potrawa inspirowana kanadyjską kuchnią. Jak zrobić pyszne żeberka w aromatycznej klonowej marynacie?

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 marchewka
  • pół małego selera
  • nieduży korzeń imbiru
  • słodka papryka w proszku
  • suszony tymianek
  • suszony cząber
  • kmin rzymski
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka myjemy i porcjujemy. Oprószamy solą, pieprzem i papryką.
  • Obieramy imbir i kroimy na cienkie plasterki, cebulę w talarki.
  • Przekładamy żeberka do pojemnika, dodajemy imbir i cebule, i zalewamy trzema łyżkami oleju rzepakowego.
  • Odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
  • Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy żeberka.
  • Marchewkę kroimy w grubsze talarki, seler obieramy i zostawiamy w całości.
  • Żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy cebulę i imbir z marynaty, marchewkę, seler, pół łyżeczki kminu rzymskiego i po łyżce tymianku i cząbru.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  • Po 30 minutach zmieszamy temperaturę do 180 stopni.
  • Później po godzinie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze kolejne 60 minut.
  • Tuż przed końcem dodajemy syrop klonowy – 10 minut w piecu i danie gotowe.