Za’atar pikantny - arabska marynata do mięsa na grill + WIDEO z dodatkowym przepisem

Za’atar pikantny - arabska marynata do mięsa na grill + WIDEO z dodatkowym przepisem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Za'atar pikantny - arabska marynata do mięsa na grill

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Marynata to nieodłączny składnik produktów na grilla. Istnieje tysiące kombinacji smakowych, które składają się na idealną marynatę. Każda jednak marynata powinna zawierać kilka podstawowych elementów takich jak przyprawy, kwas oraz tłuszcz. Podajemy przepis na tradycyjną arabską marynatę do mięs. Suchą przyprawę można przechowywać od 3 do 6 miesięcy, w pojemniku próżniowym natomiast jeszcze dłużej.

Składniki

  • proporcje na około 2 kg kawałek mięsa:

  • 1 łyżka stołowa suszonego tymianku

  • 1 łyżka stołowa nasion sezamu

  • 1 łyżka stołowa kashmiri chilli

  • 1 lub 2 łyżeczki sumaku (można go zastąpić startą na tarce o małych oczkach skórką cytrynową wymieszaną z solą. Trzeba wówczas pamiętać, aby proporcjonalnie zmniejszyć ilość soli podaną w przepisie)

  • 1 łyżeczka ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu

  • 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej

  • 1 łyżeczka grubej soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu, aż zacznie zmieniać kolor i wydzielać aromat. Trzeba cały czas potrząsać patelnią, aby nie przypalić, ale zajmuje to zaledwie kilka minut.

  • Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i zmielić. Zazwyczaj sezam dodajemy po zmieleniu pozostałych przypraw, ale nie jest to regułą. 

  • Po przygotowaniu mieszanki natrzeć mięso olejem, obsypać za'atarem i następnie włożyć do pojemnika do marynowania próżniowego.

  • Po kilku sekundach danie gotowe do grillowania.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na tajską marynatę