Wieprzowina w kruchym cieście

2021-03-29
Wieprzowina w kruchym cieście
Autor: Shutterstock Wieprzowina w kruchym cieście to oryginalny pomysł na podanie mięsa.
łatwy
120 min
4

Pieczeń w nietypowej wersji. Wieprzowina zapieczona w kruchym cieście, w formie do tarty. Wygląda efektownie i wyśmienicie smakuje. Nadaje się na codzienny obiad, jak i wystawną kolację.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • pół kg mąki
  • 1 jajko
  • kostka margaryny
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Nadzienie:
  • po 300 gram szynki i łopatki wieprzowej
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • pęczek natki
  • sól i pieprz
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie i włożyć do lodówki.
  • Mięso umyć, pokroić i dwukrotnie zmielić, Dodać przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz.
  • Masę starannie wymieszać, dodać jajka, namoczoną i odciśnięta kajzerkę i posiekaną natkę. Wymieszać.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na spód i brzegi formy, wyłożyć farsz i przykryć kolejną warstwą ciasta.
  • Ciasto ponacinać na wierzchu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza.
  • Piec około 50 min.