Wieprzowina w kruchym cieście

Wieprzowina w kruchym cieście

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wieprzowina w kruchym cieście to oryginalny pomysł na podanie mięsa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pieczeń w nietypowej wersji. Wieprzowina zapieczona w kruchym cieście, w formie do tarty. Wygląda efektownie i wyśmienicie smakuje. Nadaje się na codzienny obiad, jak i wystawną kolację.

Składniki

  • Ciasto:

  • pół kg mąki

  • 1 jajko

  • kostka margaryny

  • łyżeczka soli

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • Nadzienie:

  • po 300 gram szynki i łopatki wieprzowej

  • 1 czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 1 kajzerka

  • pęczek natki

  • sól i pieprz

  •  

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie i włożyć do lodówki.

  • Mięso umyć, pokroić i dwukrotnie zmielić, Dodać przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz.

  • Masę starannie wymieszać, dodać jajka, namoczoną i odciśnięta kajzerkę i posiekaną natkę. Wymieszać.

  • Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na spód i brzegi formy, wyłożyć farsz i przykryć kolejną warstwą ciasta.

  • Ciasto ponacinać na wierzchu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza.

  • Piec około 50 min.

Ocena: 5