Wieprzowina na ostro z makaronem z zupek chińskich

2021-03-29
Wieprzowina na ostro z makaronem z zupek chińskich
Autor: Shutterstock Nie wiesz jak wykorzystać 2 kotlety schabowe i  chińskie zupki? Podpowiadamy jak przygotować z tych składników przepyszne danie.
łatwy
0 min
4

Poznaj nasz pomysł na wieprzowinę na ostro z makaronem z chińskich zupek. Wystarczy niewielka ilość mięsa wieprzowego, dwie chińskie zupki i trochę warzyw i pyszny obiad gotowy.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g chudego mięsa wieprzowego (szynka, schab)
  • 200 g chińskiego, pszennego makaronu np. WonTon lub z błyskawicznych zupek
  • 2-3 cebulki dymki
  • niewielka czerwona papryka
  • 50 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku (może być ze strączkami, jeśli uda nam się taki dostać)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek pora (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • chili w proszku
  • olej
  • do posypania: ziarna sezamu, świeża kolendra lub pietruszka
  • Sos:
  • 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki (może też być cytryna)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka wrzątku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 cm tartego imbiru
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku (lub więcej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kroimy ostrym nożem na cienkie paseczki (możemy wrzucić je na 30-40 minut do zamrażarki – mocno schłodzone łatwiej będzie cienko pokroić), skrapiamy sokiem z pomarańczy, posypujemy lekko chili w proszku i odstawiamy.
  • Paprykę kroimy w paski, pora i dymkę na cienkie plasterki, obieramy czosnek.
  • Wszystkie składniki sosu mieszamy w filiżance.
  • Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozgrzewamy olej w woku lub dużej patelni i gdy będzie bardzo gorący – wrzucamy mięso. Przez chwilę nie mieszamy - wtedy nie puści zbyt wiele soku. Obsmażamy przez ok. 2-3 minuty i przesuwamy na brzegi woka/patelni.
  • Na środek patelni wsypujemy dymkę i por. Obsmażamy i wyciskamy dwa ząbki czosnku. Mieszamy i znów odgarniamy składniki na boki.
  • Na środek wkładamy paprykę i obsmażamy. Następnie dodajemy groszek i mieszamy całość.
  • Dodajemy ugotowany makaron i wlewamy sos. Mieszamy do czasu, aż sos oblepi wszystkie składniki. Makaron podajemy posypany sezamem lub kolendrą/pietruszką.