Wiejska patelnia: przepis na szybką zapiekankę zero waste

2021-03-29
Wiejska patelnia: przepis na szybką zapiekankę zero waste
Autor: Shutterstock Ziemniaki to podstawowy  składnik  wiejskiej patelni, inne można dość swobodnie wymieniać, za każdym razem tworząc nowy wariant dania
łatwy
20 min
4

Wiejska patelnia to przepis na wykorzystanie np. ziemniaków pozostałych z obiadu, podeschniętego kawałka żółtego sera, nietłustej wędliny, resztek włoszczyzny pozostałej  po gotowaniu zupy. Jeśli w lodówce masz też pieczarki, paprykę, kalafiora czy brokuły - je również możesz wykorzystać do przygotowania wiejskiej patelni. Nasz przepis może mieć wiele wariantów!

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 3-4 ugotowane ziemniaki (pozostałe z obiadu lub przygotowywania sałatki)
  • kawałek nietłustej kiełbasy, boczku, szynki (można wykorzystać także resztki pieczonego kurczaka)
  • 2-3 łyżki oleju
  • kawałek pora (biała część)
  • kawałek żółtego sera w kostce
  • do smaku: sól, pieprz, słodka papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojone ziemniaki, do lekkiego zrumienienia.
  • Dodać pokroją w kostkę wędlinę. Całość doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.
  • Smażyć, delikatnie mieszając, tak by ziemniaki były chrupiące z każdej strony.
  • Pod koniec dodać posiekanego pora, doprawić słodką papryką i posypać startym żółtym serem.
  • Podgrzewać na wolnym ogniu do stopienia sera. Podawać np z posiekaną natka pietruszki, koprem lub bazylią.