Wiejska patelnia: przepis na szybką zapiekankę zero waste
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Wiejska patelnia to przepis na wykorzystanie np. ziemniaków pozostałych z obiadu, podeschniętego kawałka żółtego sera, nietłustej wędliny, resztek włoszczyzny pozostałej po gotowaniu zupy. Jeśli w lodówce masz też pieczarki, paprykę, kalafiora czy brokuły - je również możesz wykorzystać do przygotowania wiejskiej patelni. Nasz przepis może mieć wiele wariantów!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 3-4 ugotowane ziemniaki (pozostałe z obiadu lub przygotowywania sałatki)
- kawałek nietłustej kiełbasy, boczku, szynki (można wykorzystać także resztki pieczonego kurczaka)
- 2-3 łyżki oleju
- kawałek pora (biała część)
- kawałek żółtego sera w kostce
- do smaku: sól, pieprz, słodka papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojone ziemniaki, do lekkiego zrumienienia.
- Dodać pokroją w kostkę wędlinę. Całość doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.
- Smażyć, delikatnie mieszając, tak by ziemniaki były chrupiące z każdej strony.
- Pod koniec dodać posiekanego pora, doprawić słodką papryką i posypać startym żółtym serem.
- Podgrzewać na wolnym ogniu do stopienia sera. Podawać np z posiekaną natka pietruszki, koprem lub bazylią.