Wątróbki drobiowe w sosie z sherry

Wątróbki drobiowe w sosie z sherry

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne wątróbki drobiowe po hiszpańsku zapiekane w aromatycznej sherry.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na wątróbkę drobiową po hiszpańsku z pewnością wart jest wypróbowania. Zapiekanie wątróbki z innymi przyprawami, niż jesteśmy przyzwyczajeni oraz z sherry sprawia, że ma ona inny smak i aromat.

Składniki

  • 1 kg wątróbek z kurczaka

  • 2 średnie marchewki

  • 1 papryka czerwona

  • 4-5 szalotek

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 goździki

  • 1 łyżka czerwonego octu

  • 0,5 litra sherry

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę, szalotki i czosnek pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w drobną kostkę.

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać wcześniej pokrojone warzywa: najpierw czosnek i szalotkę, po około 2 minutach dodać paprykę a po kolejnej minucie marchewkę. Smażyć na wolnym ogniu ok. 6-8 minut. 

  • W międzyczasie oczyścić wątróbki i wstawić do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 5 minut (do delikatnego podpieczenia i odsączenia nadmiaru wody).

  • Wyjąć wątróbki z pieca i odsączyć dokładnie z resztek wody. Osuszone wątróbki dodać do wcześniej podsmażonych warzyw.

  • Dodać łyżkę octu i doprawić szczyptą cynamonu, solą i pieprzem.

  • Podsmażać przez kolejne 2 minuty, a następnie zalać wszystko sherry do całkowitego przykrycia wątróbek (około 0,5 litra).

  • Wszystko gotować na wolnym ogniu aż do momentu zredukowania objętości sherry do połowy. Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami .

W Polsce zazwyczaj przygotowujemy wątróbkę z duszoną cebulą i jabłkiem, czasem z sosem malinowym. Hiszpański przepis na wątróbkę jest zupełnie inny. Goździki i cynamon nadają nietypowego, nieoczekiwanego smaku. Sposób przygotowania – zapiekanie w piecu, w aromantycznym sherry sprawia, że otrzymujemy zupełnie nowe, bardzo smaczne danie.

Ocena: 5