Warzywne penne z szynką: pyszne danie z makaronu

Warzywne penne z szynką: pyszne danie z makaronu
Autor: materiały prasowe JBB Makaron z warzywami i szynką
łatwy
25 min
2

Makaron to składnik wielu potraw, bo dobrze komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami, z mięsem, wędlinami, rybami i owocami morze. Tym razem proponujemy przepis na kompozycję z makaronu warzyw i szynki.

SKŁADNIKI

  • 0,5 opakowania makaronu penne
  • 25 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 2 różyczki brokułu
  • 20 dag zielonego groszku
  • 10 dag szynki, np. Szynki z Beczki JBB
  • 0,5 cebuli
  • gałka muszkatołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 100 ml śmietanki 30% lub w wersji fit – jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron penne gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Na patelni podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i szynką.
  • Dodajemy warzywa, a następnie śmietankę.
  • Gdy warzywa już zmiękną, na patelnię wrzucamy wcześniej ugotowany makaron.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej