Udka kurczaka z oliwkami i sosem pomidorowym [przepis na dietetyczny obiad z piekarnika]

2021-03-29
Udka kurczaka z oliwkami i sosem pomidorowym [przepis na dietetyczny obiad z piekarnika]
Autor: Shutterstock Udka kurczaka z oliwkami i sosem pomidorowym [przepis na dietetyczny obiad z piekarnika]
łatwy
20 min
4

Przepis na dietetyczne danie z drobiu poniżej 400 kalorii. Udka kurczaka z oliwkami i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na dietetyczny i zdrowy obiad, dostarczający białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, C i E oraz cennego przeciwutleniacza – likoptenu.

SKŁADNIKI

  • 8 g małych udek kurczaka lub 4 duże (ok. 150 g na porcję)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 rozdrobnione ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu
  • 800 g pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1/4 szklanki oliwek z pestką
  • 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posyp udka ½ łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu. Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj udka. Smaż około dwie minuty po obu stronach aż zbrązowieją, a następnie przełóż udka do naczynia żaroodpornego.
  • Na patelnię dodaj czosnek i smaż około 30 s, po czym wlej wino i gotuj kolejne 30 sekund mieszając.
  • Dodaj powstałą mieszankę, a także przecier pomidorowy, zmiażdżony czerwony pieprz i pomidory dodaj do udek i wstaw do piekarnika. Przykryj i piecz w temperaturze około 165 stop. ok. 45 min.
  • Pozostałą sól, pieprz, oliwki i natkę pietruszki zmieszaj i posyp gotowe danie.