Udka kurczaka z dynią i pomarańczą: przepis na soczyste udka
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Udka kurczaka pieczone z dynią i pomarańcza do aromatyczne danie obiadowe. Pieczone udka smakują wszystkim, a ten przepis do miła odmiana rodzinnego obiadu. Tak przygotowane udka z kurczaka w sezonie na dynię mogą stanowić główne danie eleganckiej kolacji lub większej imprezy. Przygotowanie udek z dynią i pomarańczą można rozplanować w wyprzedzeniem, co bardzo ułatwia pracę. Wypróbujcie przepis na udka kurczaka pieczone z dynią i pomarańczą i cieszcie się ich smakiem w gronie rodziny i przyjaciół.
SKŁADNIKI
- ok. 1 kg udek kurczaka
- ok. 850 g dyni bez skóry i pestek
- 2 pomarańcze
- Na marynatę do udek:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól
- świeżo mielony pieprz
- Na marynatę do dyni:
- 3-4 łyżki oliwy
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku lub macierzanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników przygotować marynatę do udek.
- Na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc przed pieczeniem zamarynować kurczaka w marynacie. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
- Dynię pokroić w grubą kostkę. Obtoczyć w przyprawach i oliwie. Pomarańcze razem ze skórką pokroić na ósemki, a potem każdą ósemkę na pół.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do większej brytfanki włożyć dynię i pomarańcze, na nich ułożyć nóżki kurczaka. Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową, a następnie włożyć do pieca. Piec ok. 1,5 godziny, na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywkę lub folię, aby kurczak ładnie się zarumienił.
- Podawać z ryżem szafranowym i sałatką z warzyw.