Tradycyjna pieczona biała kiełbasa: przepis nie tylko na Wielkanoc

Tradycyjna pieczona biała kiełbasa: przepis nie tylko na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biała kiełbasa pieczona ma ciekawszy smak niż tradycyjnie gotowana.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Pieczona biała kiełbasa to potrawa bez której nie ma polskiej Wielkanocy. Biała kiełbasa smakuje na ciepło podczas śniadania i w żurku. Wielkanoc to święto radości, ucztujmy wiec po długim poście i cieszmy się przygotowanymi raz do roku pysznościami!

Składniki

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni

  • Białą kiełbasę układamy w formie do pieczenia – w całości, nie rozcinamy na poszczególne kiełbaski!

  • Kiełbaski delikatnie nakłuwamy nożem w 2-3 miejscach (wtedy nie popęka)

  • Wlewamy gorącą wodę do naczynia, w którym ułożyliśmy białą kiełbasę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 60 minut

  • Po około 30 minutach, gdy wytworzy się w formie sos  wkładamy pokrojoną w pół - krążki lub ćwiartki (tak jak lubimy) cebulę i pieczemy całość dalej, sprawdzając co kilka minut.

  • Po około 60 minutach białe kiełbaski powinny być ładnie zrumienione, a cebula uduszona.

  • Przed podaniem białą kiełbasę rozcinamy na porcje – 1 kiełbaska na osobę, układamy na półmisku, ozdabiamy uduszoną cebulą, ciemną, słodką musztardą oraz chrzanem. Tak upieczona białą kiełbasę, pokrojoną w plastry możemy też podawać w świątecznym żurku.