Szynka pieczona: przepis na pyszne danie mięsne

Szynka pieczona: przepis na pyszne danie mięsne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szynka pieczona smakuje wybornie i jest doskonała na ciepło i zimno - jako wędlina

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szynka pieczona samodzielnie w domu będzie smakowała jak żadna inna. Polecamy!

Składniki

  • 2 kg surowej szynki wieprzowej ze skórką
  • cebula
  • 400 g małych cebulek
  • marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki miodu
  • 30 goździków
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte mięso suszymy, nacieramy solą i pieprzem.

  • Skórkę nacinamy w romby, smarujemy olejem i wbijamy w nią goździki.

  • Szynkę kładziemy w brytfannie (skórą do dołu), wlewamy szklankę wody i pieczemy 2 godziny w temperaturze 220 st. C.

  • Kroimy obrane warzywa.

  • Po godzinie pieczenia odwracamy szynkę, dodajemy warzywa i polewamy mięso sosem z brytfanny.

  • Sos do pieczeni cedzimy, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy.

  • Szynkę kroimy w plastry i podgrzewamy w sosie. Pieczemy 2,5 godz.

  • Masło topimy z miodem, wkładamy obrane cebulki, oprószamy solą i rumienimy.

  • Szynkę podajemy z sosem, obłożoną cebulkami.