Szponder po teksańsku - pyszny obiad dla rodziny

2021-03-29
Szponder po teksańsku
Autor: Shutterstock Szponder po teksańsku smakuje obłędnie.
łatwy
30 min
4

Obiad z wołowiny nie musi być trudny do przygotowania. Szponder po teksańsku wymaga niewielu przygotowań, a potem trochę czasu na ogniu by był doskonały - miękki i soczysty. Podpowiadamy jak go zrobić.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg szpondra
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz, papryka mielona
  • oregano i tymianek
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1 szklanka łagodnego sosu chili
  • 3 ogórki konserwowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na grube plastry i oprószyć mąką. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.
  • Dodać pokrojoną drobno cebulę i przyrumienić. Doprawić i podlać wodą, zmniejszy6ć ogień i dusić pod przykryciem ok. 1,5 h.
  • Dodać sos chilli i pokrojone w plastry korniszony i dusić aż mięso będzie miękkie.