Szponder po teksańsku - pyszny obiad dla rodziny

Szponder po teksańsku - pyszny obiad dla rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szponder po teksańsku smakuje obłędnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Obiad z wołowiny nie musi być trudny do przygotowania. Szponder po teksańsku wymaga niewielu przygotowań, a potem trochę czasu na ogniu by był doskonały - miękki i soczysty. Podpowiadamy jak go zrobić.

Składniki

  • 1 kg szpondra

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka mąki

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżeczka soli

  • pieprz, papryka mielona

  • oregano i tymianek

  • 2 łyżki wrzątku

  • 1 szklanka łagodnego sosu chili

  • 3 ogórki konserwowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić na grube plastry i oprószyć mąką. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.

  • Dodać pokrojoną drobno cebulę i przyrumienić. Doprawić i podlać wodą, zmniejszy6ć ogień i dusić pod przykryciem ok. 1,5 h.

  • Dodać sos chilli i pokrojone w plastry korniszony i dusić aż mięso będzie miękkie.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5