Sznycle cielęce po holsztyńsku

2021-03-29
Sznycle po holsztyńsku
Autor: Shutterstock Sznycle po holsztyńsku - bogactwo smaków na jednym talerzu.
łatwy
30 min
4

Na tym talerzu jest bardzo wiele, soczyste, delikatne mięso cielęce, jajka, tłusty łosoś i słone anchois. Wszystko to okraszone wyrazistymi kaparami, i kwaskowym smakiem marynowanych buraków i ostrym aromatem pieprzu. Dużo? Tak, ale jakie dobre!

SKŁADNIKI

  • 4 sznycle cielęce
  • kilka liści sałaty
  • natka pietruszki
  • łyżka oleju
  • 2 jajka
  • 100 g wędzonego łososia
  • 4 anchois
  • łyżka kaparów
  • 2 marynowane buraki
  • grubo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle rozbij tłuczkiem i smaż krótko na niewielkiej ilości oleju z obu stron.
  • Zdejmij mięso z patelni, przypraw pieprzem i solą. Zabezpiecz przed wystygnięciem.
  • Na tej samej patelni usmaż jajka sadzone.
  • Na talerzu ułóż sałatę a na niej sznycle , jajka, kawałki łososia, fileciki anchois, pokrojone w plastry buraki.
  • Posyp kaparami i grubo zmielonym pieprzem.