Sznycel wiedeński, czyli Wiener Schnitzel: przepis na sznycel cielęcy

2021-03-29
Matka i syn gotują
Sznycel wiedeński, czyli Wiener Schnitzel: przepis na sznycel cielęcy
Autor: thinkstockphotos.com Sznycel wiedeński skrapia się przed jedzeniem cytryną
łatwy
35 min
4

Sznycel wiedeński (nie mylić ze sznyclem po wiedeńsku) to kotlet z mięsa z udźca cielęcego panierowany  w mące, jajku i bułce tartej. Tradycyjnie smażony na klarowanym maśle i podawany z cząstką cytryny. Klasycznym dodatkiem do Wiener Schnitzel jest sałatka ziemniaczana.

Wiener Schnitzel, czyli sznycel wiedeński to zawsze kotlet cielęcy. Tradycyjnie serwowany był z ziemniakami z pietruszką lub sałatką ziemniaczaną. Dziś podaje się go często z pieczonymi ziemniakami, z puree ziemniaczanym lub z frytkami. W Polsce podaje się go z jajkiem sadzonym ułożonym na wierzchu.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety z udźca cielęcego
  • mąka
  • 2 duże jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • olej i klarowane masło do smażenia
  • masło 4 łyżki
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płaty mięsa rozbić do grubości ok. 0,5 cm, posolić
  • Panierować: najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku, na koniec w bułce tartej
  • Smażyć na rozgrzanym oleju wymieszanym ze sklarowanym masłem. Można również smażyć wyłącznie na maśle
  • Podczas smażenia panierka może zacząć odstawać od mięsa - to specyficzna cecha sznycla wiedeńskiego
  • Gdy kotlet się zrumieni, odwrócić go na drugą stronę, a na usmażoną powierzchnię położyć łyżkę masła
  • Po usmażeniu z obu stron pozwolić sznyclom "odpocząć" przez minutę na papierowym ręczniku.
  • Podawać z ćwiartką cytryny do skropienia.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Matka i syn gotują