Szaszłyki z cukinii i indyka z bazylią: przepis

Szaszłyki z cukinii i indyka z bazylią: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszne szaszłyki - proste i eleganckie danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Delikatne mięso z indyka doskonale komponuje się ze smakiem cukinii. Podajemy przepis na drobiowe szaszłyki z sezonowymi warzywami i bazylią. Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki

  • 2 cukinie

  • 3 ząbki czosnku

  • pęczek bazylii

  • 6 łyżek pikantnego keczupu

  • 3 łyżki musztardy

  • pieprz

  • sól

  • 6 cienkich plastrów piersi indyka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię myję i kroję wzdłuż w cienkie plasterki, które wkładam do wrzącej, lekko osolonej wody i blanszuję 3 minuty. Potem przelewam zimną wodą i odcedzam.

  • Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę. Mieszam czosnek, keczup i musztardę.

  • Plastry piersi indyka opłukuję, osuszam i lekko rozbijam. Następnie przekrajam wzdłuż na pół i smaruję mieszanką z keczupem.

  • Nakładam listki bazylii, plasterki cukinii i zwijam w rolady. Na szpadki nadziewam po 2 rolady. Doprawiam je solą i pieprzem. Grilluję 10 minut obracając, aby opiekły się z każdej strony.

Przepis nadesłany na konkurs "Letnie grilowanie".