Szaszłyki z wieprzowiny: przepis na grillowane szaszłyki wieprzowe

2021-03-29
grill_mowimy_jak_zrobic_pyszne.jpg
Autor: Shutterstock Szaszłyki wieprzowe to alternatywa dla karkówki z grilla
łatwy
45 min
4

Szaszłyki  wieprzowe z duża ilością warzyw to dowód na to, że na grill nadaje się nie tylko karkówka, kiełbasa, kaszanka i skrzydełka. Tym daniem na pewno zabłyśniesz na grillowaniu. A gdy za oknami zimno - zrób je na grillu elektrycznym

ZOBACZ WIDEO i poznaj jeszcze inny przepis na wieprzowe szaszłyki:

SKŁADNIKI

  • 40 dag wieprzowiny bez kości
  • 1 młoda cukinia
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do grilla
  • klasyczna musztarda czosnkowa
  • pieprz mielony czarny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ocet zmieszać z oliwą, potem dodać mieszankę ziół do grilla, rozgniecione ząbki czosnku i musztardę.
  • Do tak powstałej marynaty o konsystencji pasty należy włożyć pokrojone w niedużą kostkę mięso i odstawić na pół godziny.
  • Następnie cukinię pokroić na grube plasterki.
  • Paprykę umyć, przeciąć na pół, wyjąć gniazdo nasienne, opłukać, pokroić.
  • Cebulę obrać, pokroić na cząstki.
  • Gdy już wszystko będzie gotowe można przystąpić do nadziewania szaszłyków.
  • Na długie szpadki nabijamy na przemian mięso i przygotowane warzywa.
  • Szaszłyki trzymamy na grillu aż mięso się zarumieni.