Stek z jelenia z kaszą bulgur w sosie grzybowym oraz marynowanymi buraczkami

2021-03-29
Stek z jelenia z kaszą bulgur w sosie grzybowym oraz marynowanymi buraczkami
Autor: Shutterstock Mięso z udźca jelenia ma niepowtarzalny aromat doceniany przez smakoszy na całym świecie.
łatwy
45 min
4

Stek z jelenia z kaszą bulgur w sosie grzybowym to wykwintne danie kuchni Ziemi Lubuskiej - jednego z przystanków na tegorocznej trasie Lata z RadiemDziczyzna, niegdyś zarezerwowana tylko dla króla i szlachty, dziś gości na naszych stołach. Do steku z jelenia doskonale pasują marynowane buraczki. Idealnym uzupełnieniem dania będzie kieliszek regionalnego wina lubuskiego.  Polecamy przepis na pyszny stek z jelenia z kaszą bulgur w sosie grzybowym i marynowanymi buraczkami. 

Mięsa z jelenia nie marynujemy przed smażeniem ponieważ jeleni udziec ma wspaniały, charakterystyczny smak, który marynata zagłuszyłaby. 

SKŁADNIKI

  • 220-250 g mięsa z udźca jelenia, czyli 1 stek
  •  
  • Na sos grzybowy:
  • pół kilograma leśnych grzybów najlepiej borowików (mogą być podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100-130 ml śmietanki 30% tłuszczu lub chudszej
  • natka zielonej pietruszki
  • ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz
  • oliwa extra virgin
  • masło
  •  
  • Na kaszę z okrasą:
  • pół szklanki Kaszy bulgur z vermicelli
  • 50 g boczku surowego parzonego
  • 2 szalotki lub 1 nieduża cebula
  • sól
  • pieprz
  •  
  • Na marynowane buraczki:
  • 5 ugotowanych mini buraczków lub 1 duży ugotowany burak ćwikłowy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • ćwiartka cytryny, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od zamarynowania buraczków. Z miodu, octu balsamicznego i soku z ćwiartki cytryny przygotowujemy marynatę. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Mini buraczki lub jeden duży pokrojony w kostkę zostawiamy w marynacie na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na 12 godzin.
  • Kaszę bulgur zalewamy osoloną wodą i gotujemy al dente. Ważne by kasza była z drobnym makaronem vermicelli z pszenicy durum, ponieważ lepiej wchłania sos i uwypukla jego smak.
  • Do kaszy przygotowujemy okrasę. Na olej, wrzucamy małą cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy do zarumienienia i na koniec solimy do smaku.
  • Dodajemy do kaszy okrasę i podgrzewamy w rondlu, aż do podania.
  • Pora na sos grzybowy.  Rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojony czosnek i po chwili pokrojone grzyby. Smażymy aż do lekkiego zrumienienia grzybów. Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i zalewamy śmietaną. Solimy dopiero po zagotowaniu śmietany. Można dodać kilka kropli sosu sojowego do smaku.
  • Mięso z udźca przeznaczone na steki kroimy grubo w poprzek włókien. Stek oczyszczamy z resztek włókien i tak przygotowany nacieramy oliwą. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Zimne mięso wrzucone na rozgrzaną patelnię skurczy się i wyschnie na skutek szoku termicznego.
  • Stek kładziemy na rozgrzaną patelnie grillową. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Potem dopiekamy w piekarniku w temperaturze 180 w zależności od ulubionego stopnia dosmażenia.
  • Przed podaniem stek oprószamy gruboziarnistą solą i pieprzem. Podajemy z okraszoną boczkiem kaszą bulgur i marynowanymi buraczkami.