Stek w sosie jabłkowym z pieprzem

Stek w sosie jabłkowym z pieprzem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromatyczny stek w sosie jabłkowym z pieprzem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Niezwykle aromatyczny kotlet wieprzowy z pysznym sosem na bazie sosu jabłkowego zachwyci każdego smakosza. Podpowiadamy przepis na stek w sosie jabłkowym z pieprzem.

Składniki

  • 4 kotlety wieprzowe

  • 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżka brązowego cukru

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu w ziarnach

  • szczypta białego pieprzu

  • 2 łyżki sherry

  • 3 łyżki musu jabłkowego

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety natrzeć czarnym pieprzem. Mąkę wymieszać z cukrem i panierować nią kotlety. Usmażyć je na rozgrzanym maśle.

  • Zdjąć mięso z patelni, a do pozostałego tłuszczo dodać nieco mąki, rozprowadzić i przyrumienić.

  • Następnie dodać zielony i biały pieprz, sól, sherry i mus jabłkowy, gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości.

  • Kotlety podawać polane sosem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5