Soczysta pieczeń z mięsa mielonego

Soczysta pieczeń z mięsa mielonego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczeń z mięsa mielonego to pyszne i soczyste mięsne danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pieczeń z mielonego mięsa możesz podać na obiad, na przykład z ziemniakami z wody lub puree i mizerią. Świetnie smakuje również pokrojona cienko na kanapkach ze świeżego chleba.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego

  • 2 jajka

  • 0,5 czerwonej papryki

  • 300 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 pęczek natki

  • 0,5 szklanki bułki tartej

  • szczypta mielonego chili

  • masło do smażenia

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć razem na maśle.

  • Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę i wymieszać z mięsem, dodać posiekaną natkę, jajka i bułkę tartą.

  • Przyprawić solą, pieprzem i chili. Wyrobić masę, po czym wyłożyć ją na folię aluminiową.

  • Uformować prostokąt o grubości 1 cm i wyłożyć na niego pieczarki z cebulą.

  • Zwinąć mięso w rulon i skleić końce. Włożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

  • Piec przykryte folią aluminiową w temperaturze 180 st. C ok 60 min, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 min.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5