Smażone serduszka kurze w panierce: tani obiad dla całej rodziny

Smażone serduszka kurze w panierce: tani obiad dla całej rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Panierowane serduszka kurze to pyszny obiad lub przekąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smażone serduszka kurze w panierce to tani obiad dla całej rodziny lub ekonomiczna przekąska imprezowa. Kurze serduszka są niedrogie, można z nich przyrządzić gulasz, a nawet szaszłyk. 

Składniki

  • 1 kg kurzych serduszek

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa

  • 4 jajka

  • sól i pieprz do smaku

  • mąka i tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Świeże kurze serduszka zalać zimną wodą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Woda wypłucze resztki krwi, co jest konieczne.

  • Serduszka wypłukać, umyć pod bieżącą wodą, odciąć żyły. Każde serduszko przeciąć na pół, ale nie do końca, tak aby połówki nadal były ze sobą połączone.

  • Serduszka zbić lekko tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać ich grubość.

  • Serduszka wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.

  • Jajka ubić z 2 łyżkami wody i szczyptą soli.

  • Każde zbite serduszko obtoczyć w mące, następnie w rozmąconym jajku i tartej bułce.

  • Smażyć na gorącym tłuszczu do zrumienienia, jednak nie dłużej niż po 1 minucie z każdej strony, inaczej staną się twarde.

  • Podawać z frytkami i ostrym sosem pomidorowym.

Ocena: 3,3