Skrzydełka z kurczaka w panierce z chipsów

Skrzydełka z kurczaka w panierce z chipsów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Skrzydełka z kurczaka w panierce z chipsów to pomysł na szybki i łatwy obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bardzo proste w przygotowaniu danie z kurczaka. Skrzydełka panierowane w chipsach są aromatyczne i chrupiące, ale - nie oszukujmy się - niezbyt zdrowe. Ale od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić.

Składniki

  • 1 kg skrzydełek

  • 4 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

  • suszona bazylia

  • sól

  • 200 g chipsów paprykowych

  • 0,25 kostki masła lub margaryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Skrzydełka natrzeć przyprawami i olejem, odstawić na godzinę do lodówki.

  • Chipsy pokruszyć i obtoczyć w nich dokładnie skrzydełka.

  • Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim skrzydełka.

  • NA wierzch położyć cienkie plasterki masła lub margaryny.

  • Piec 40 min. w 220 st. C.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5