Schab - co zrobić z mięsem, które zostało po świętach?

Schab - co zrobić z mięsem, które zostało po świętach?

Autor Zdjęcia: photos.com

Schab pieczony - co zrobić z mięsem, które zostało po świętach?

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schab - jak wykorzystać mięso, którego nikt z domowników nie chce już jeść po świętach? Proponujemy przepis na danie jednogarnkowe z wcześniej przygotowanym schabem. Schab z warzywami jest smaczny i zdrowy!

 

Składniki

  • pół kilo ziemniaków
  • 300 g świątecznego schabu
  • puszka zielonego groszku
  • 3 łyżki smalcu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane ziemniaki i schab pokroić w kostkę.

  • W dużym garnku rozpuścić smalec z pokrojonym czosnkiem i wrzucić do niego pokrojony schab. Mięso przysmażać około 2-3 minuty często mieszając.

  • Wcześniej pokrojone ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie aż zmiękną, ale nie będą jeszcze całkowicie ugotowane.

  • Mięso, ugotowane ziemniaki i zielony groszek włożyć do żaroodpornego naczynia i zalać oliwą z oliwek oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Po dokładnym wymieszaniu danie włożyć do piekarnika (200 st. C) na około 10 minut.