Sakiewki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem

Sakiewki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sakiewki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na sakiewki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem to połączenie zdrowia, prostoty i smaku. Mięso idealnie współgra z warzywami, świeżymi ziołami i aromatycznymi przyprawami. Polecamy na obiad!

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka

  • 400 g świeżego szpinaku

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 mała cebula

  • 2 łyżki masła

  • 400 ml śmietanki 30%

  • 2 gałązki rozmarynu

  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi umyć, oczyścić z tłuszczu, ostrym nożem naciąć je wzdłuż, aby powstały kieszonki. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.

  • Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć chwilę drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i podgrzewać, mieszając, aż "siądzie" (ok. 5 minut). Szpinakiem napełnić piersi i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.

  • Obłożyć rozmarynem i zalać śmietanką wymieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Podawać kurczaka z ulubioną kaszą, polanego obficie śmietanowo-muszkatołowym sosem.

Ocena: 0