Roladki z cukinii faszerowane mięsem mielonym w sosie pomidorowym

2021-03-29
Roladki z cukinii faszerowane mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Roladki z cukinii nadziewane mięsnym sosem pomidorowym smakują każdemu
łatwy
50 min
4

Roladki z cukinii faszerowane mięsem mielonym to dietetyczna alternatywa dla makaronowych cannelloni. Aromatyczny, pomidorowy sos mięsny i soczysta cukinia świetnie smakuję i doskonale wyglądają. W sezonie na cukinię warto częściej sięgać po to niskokaloryczne warzywo. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2-4 cukinie
  • 500 g mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 100 g tartego sera
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
  • 1 łyżeczka przypraw meksykańskich: mielonej kolendry, oregano, kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki soli
  • olej 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie i długie plastry. Najlepiej zrobić to obieraczką lub nożem rowkowym. 
  • Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
  • W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać mięso i smażyć do zrumienienia, mieszając od czasu do czasy, aby mięso się nie zbryliło.
  • Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
  • Dodać paprykę i smażyć jeszcze 1-3 minuty.
  • Dodać odcedzoną kukurydzę, przyprawy i przecier pomidorowy. Zagotować, przykryć i dusić jeszcze 10 minut.
  • Na każdy plaster cukinii kłaść porcję mięsa z warzywami, zwijać roladki i układać je pionowo w naczyniu do zapiekania.
  • Po zapełnieniu naczynia roladkami, wlać pozostały sos.
  • Naczynie z roladkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 30 minut. 
  • Przed końcem pieczenia posypać tartym serem.