Rolada ze schabu z żurawiną i chrzanem - PRZEPIS NA WIELKANOCNY SCHAB

Rolada ze schabu z żurawiną i chrzanem - PRZEPIS NA WIELKANOCNY SCHAB

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada ze schabu z żurawiną i chrzanem

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rolada ze schabu z żurawiną i chrzanem, to przepis na idealnie soczyste i mięciutkie mięso, w smaku i aromacie przywodzi na myśl rodzinne święta, a zwłaszcza Wielkanoc. To propozycja na wielkanocny schab Andrzeja Polana, z programu Dzień dobry TVN. Skuś się!

Składniki

  • 1 kawałek schabu ok. 1 kg
  • 200 g żurawiny
  • 1 korzeń chrzanu (lub 1 słoiczek gotowego chrzanu)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyj, osusz i rozkrój wzdłuż w tzw. książkę. Rozklep na ile to możliwe, posól i popieprz.

  • Na wolnym ogniu rozpuść masło. Dodaj przepłukaną wcześniej żurawinę, aby nasiąknęła tłuszczem.

  • Chrzan zetrzyj na tarce i dodaj do żurawiny. Dopraw rozmarynem i wsyp bułkę tartą.

  • Rozłóż nadzienie na mięsie. Schab zwiń w roladę i zawiń ją w folię aluminiową. 4. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.