Rolada z mięsa mielonego [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
rolada-z-miesa-mielonego-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Rolada z mięsa mielonego nadziewana warzywami jest niebanalnym pomysłem na wykorzystanie mięsa mielonego.
łatwy
30 min
4

Rolada z mielonego mięsa to inny sposób na popularny niegdyś klops. Nadziana warzywami po pokrojemiu prezentuje się bardzo atrakcyjne i jest łatwa do przyrządzenia.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka chrzanu
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do posmarowania folii
  •  
  • FARSZ:
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 2 parówki
  • 1/2 szklanki zielonej fasolki szparagowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  • Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa razem z cebulą, czosnkiem, chrzanem, jajkami, pieprzem i solą.
  • Masę mięsną starannie wyrobić i rozwałkować miedzy dwoma kawałkami przezroczystej folii na duży prostokąt, a potem zdjąć górną folię.
  • Przygotowujemy farsz. Myjemy paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  • Fasolkę osączyć, parówki obrać z osłonek.
  • Na środku mięsnego prostokąta ułożyć parówki, obłożyć je fasolką, kukurydzą i papryką.
  • Następnie zwinąć roladę i ułożyć ją spojeniem do do dołu na posmarowanej olejem folii aluminiowej i szczelnie zawinąć.
  • Od góry zrobić patyczkiem 2-3 dziurki.
  • Roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 45-60 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, posypać serem i wstawić do piekarnika jeszcze na około 5 minut.
  • Gotowe danie wyjąć z piekarnika, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, po czym pokroić na grube plastry.