Rolada z indyka z szynką i szpinakiem

Rolada z indyka z szynką i szpinakiem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Roladki z indyka - pomysł na wykwintne danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeżeli lubisz mięso z indyka, to danie będzie idealne dla ciebie. Rolada z indyka z szynką i szpinakiem to doskonały pomysł na pyszny i wymyślny obiad.

Składniki

  • ok. 70-90 dag piersi z indyka

  • 25 dag szpinaku

  • 3 jajka

  • 5 plastrów szynki

  • parmezan

  • 2 łyżki masła

  • cytryna

  • szałwia

  • rozmaryn

  • sól

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Indyka rozbij tłuczkiem, tak żeby uformował się cienki i w miarę duży kotlet.

  • Szpinak należy gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić. W następnej kolejności podsmażyć na maśle i posiekać.

  • Do tego dodać jajka i tarty parmezan. Całość posolić. Wszystko wymieszać i gotować na patelni, aż do momentu jak uzyskasz jeden duży omlet.

  • Tak przygotowany farsz wyłóż na indyka i rozłóż na nim plasterki szynki. Zwiń całość w rulon.

  • Mięso obsmaż z każdej strony na oliwie z oliwek. Posyp szałwią i rozmarynem. Dodaj wody i całość gotuj około 50 minut na małym ogniu.

  • Ugotowane mięso polej sokiem wyciśniętym z cytryny. Jak mięso ostygnie, pokrój indyka w plastry o grubości ok. 2 cm.                                                                      

Ocena: 0