Rolada z indyka z oliwkami

2021-03-29
Rolada z indyka z oliwkami
Autor: thinkstockphotos.com Rolada z indyka z oliwkami
łatwy
20 min
4

Danie obiadowe z indyka - pyszne, proste i niebanalne. Delikatnej w smaku piersi z indyka charakteru dodadzą faszerowane oliwki. Wypróbujcie przepis na rolady z indyka z oliwkami i cieszcie się ich smakiem w gronie bliskich. 

SKŁADNIKI

  • 1 duży plaster piersi z indyka grubości ok. 1 cm
  • 1 słoiczek nadziewanych oliwek
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek masła
  • 1 szklanka białego wina
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plaster indyka wkładamy do foliowego woreczka i rozbijamy tłuczkiem z obu stron.
  • Smarujemy masłem, nacieramy solą i pieprzem i przy jednej krawędzi układamy oliwki. Całość zwijamy, tworząc roladę i spinamy lub związujemy sznurkiem. Podsmażamy na oliwie 4-5 minut z każdej strony.
  • Następnie wkładamy, razem z powstałym sosem do foliowego rękawa, dolewamy wino, zawiązujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 200 stopni.