Risotto po polsku - proste i smaczne danie

Risotto po polsku - proste i smaczne danie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Risotto po polsku - sprawdzony przepis.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Risotto od lat kojarzy nam się z Włochami. Okazuje się, że to danie ma także swój polski odpowiednik. Sprawdź jak przygotować risotto po polsku.

Składniki

  • ryż

  • parówki drobiowe

  • oliwki - najlepiej zielone

  • papryka czerwona i żółta

  • mozzarella

  • bazylia

  • sól

  • pieprz

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj ryż.

  • Pokrój parówki w grube plasterki, a paprykę w paski.

  • Rozgrzej olej na patelni, dodaj parówki oraz paprykę i smaż na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

  • Nałóż na talerz ryż, w środku ułóż usmażoną resztę składników.

  • Posyp serem i oliwkami, dopraw przyprawami.

Ocena: 0