Risotto po polsku - proste i smaczne danie

2021-03-29
Edyta Folwarska
risotto-po-polsku-czy-to-jest-mozliwe.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Risotto po polsku - sprawdzony przepis.
łatwy
20 min
4

Risotto od lat kojarzy nam się z Włochami. Okazuje się, że to danie ma także swój polski odpowiednik. Sprawdź jak przygotować risotto po polsku.

SKŁADNIKI

  • ryż
  • parówki drobiowe
  • oliwki - najlepiej zielone
  • papryka czerwona i żółta
  • mozzarella
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj ryż.
  • Pokrój parówki w grube plasterki, a paprykę w paski.
  • Rozgrzej olej na patelni, dodaj parówki oraz paprykę i smaż na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Nałóż na talerz ryż, w środku ułóż usmażoną resztę składników.
  • Posyp serem i oliwkami, dopraw przyprawami.
Edyta Folwarska