Quiche z boczkiem i cebulą - sprawdzony przepis

2021-03-29
quiche-z-boczkiem-i-cebula-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Quiche z boczkiem to idealne danie na jesienny lunch lub wczesną kolację.
łatwy
30 min
4

Bliskie są ci smaki kuchni francuskiej? Oto sprawdzony przepis na quiche z boczkiem i cebulą. To rodzaj tarty, której podstawą jest kruche ciasto i wypełnienie z dodatkiem jajek i śmietany. Przed Tobą lista składników niezbędnych do przygotowania farszu i kruchego ciasta brisée.

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 70 ml zimnej wody
  •  
  • FARSZ:
  • 100 g masła
  • 1 mała cebula
  • 40 ml wina o wysokiej kwasowości
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g wędzonego boczku200 ml świeżej śmietany
  • 100 g startego parmezanu
  • szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto. Pokroić masło w drobną kosteczkę. Mąkę wysypać na stolnicy, dodać kawałeczki masła i stopniowo dolewać wodę szybko i energicznie ugniatając ciasto.
  • Gotowe ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą foremkę do tarty, wcześniej posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub mąką. Ciasto poprzebijać widelcem, położyć na spód folię albo papier do pieczenia i wysypać fasolę, aby ciasto nie urosło.
  • Piec 10 minut w 180 stopniach.               
  • Farsz. Boczek pokroić w drobną kosteczkę, a cebulę w cienkie talarki. Na patelni rozgrzać masło z oliwą z oliwek, najpierw przysmażyć cebulę, a następnie dodać boczek, polać winem i smażyć przez około 5 minut.
  • Do miseczki wbić jajka i żółtko, wlać śmietanę i zamieszać. Do tego dodać parmezan, podsmażony boczek z cebulą, sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej – wymieszać wszystko razem.
  • Tak przygotowany farsz wlać do okrągłej blaszki pokrytej ciastem brisée i piec przez około 25 minut w temperaturze 180-200 stopni.