Pyzy z Różyca - przepis tradycyjnej kuchni warszawskiej

Pyzy z Różyca - przepis tradycyjnej kuchni warszawskiej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyzy z warszawskiego bazaru Różyckiego słynęły ze swojego niepowtarzalnego smaku

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyzy, gorące pyzy - takie zachęty pań sprzedających pyzy na bazarze Różyckiego pamięta każdy, kto był tam choć raz. Pyzy sprzedawane były w słoikach owiniętych w gazetę, by dłużej trzymały ciepło. Ich smak wiele osób wspomina z rozczuleniem. Proponujemy im pyzy według przepisu Jerzego Nogala - miłośnika warszawskiej tradycyjnej kuchni.

Składniki

  • 1200 g ziemniaków w skórkach - odmiana mączysta

  • 2 cebule

  • 200 g wędzonego boczku

  • 40 ml oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boczek pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć.

  • Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na oliwie.

  • 200 g ziemniaków ugotować, pozostałe umyć i obrać, po czym zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć na sito i mocno odcisnąć. Musi powstać dość sucha masa.

  • Ugotowane ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę.

  • Odważyć 90 g i połączyć z 340 g odciśniętych, surowych ziemniaków.

  • Wymieszać dokładnie i dodać skrobię, która powstała na dnie miski z płynem po odciśnięciu startych ziemniaków.

  • Ciasto wymieszać i uformować kuleczki o średnicy około 3 cm.

  • Pyzy ugotować w lekko osolonej wodzie na delikatnym ogniu, aż wypłyną, a następnie jeszcze 3 minuty.

  • Ugotowane nałożyć do słoiczków lub misek i omaścić podsmażoną cebulką z boczkiem.

Ocena: 5