Pyszna hiszpańska tortilla: przepis na omlet z ziemniakami

Pyszna hiszpańska tortilla: przepis na omlet z ziemniakami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Hiszpańska tortilla to rodzaj smakowitego omletu z ziemniakami

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

W Polsce hiszpańska tortilla, czyli rodzaj omletu z ziemniakami, jest też coraz bardziej popularna. Zrobienie tego dania zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Nie dziwi więc fakt, że często gości na stołach wielu smakoszy. Sprawdź, jak zrobić hiszpańską tortillę.

Składniki

  • oliwa z oliwek

  • pokrojona w kostce szynka (20 dag)

  • 1 duża cebula

  • papryka czerwona

  • oliwki 200g

  • 6 jajek

  • sól

  • pieprz

  • 5 dużych ziemniaków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kroimy ziemniaki w drobną kostkę i obgotowujemy je w wodzie przez 10 minut.

  • W czasie oczekiwania kroimy wszystkie warzywa oraz szynkę i podsmażamy je na patelni skropionej oliwą z oliwek.

  • Na patelnię z warzywami i wędliną wrzucamy podgotowane ziemniaki i dusimy przez 10 minut pod przykryciem.

  • W międzyczasie roztrzepujemy w miseczce jajka z solą i pieprzem. Dodajemy je do ziemniaków, warzyw i szynki.

  • Musimy delikatnie poruszać patelnią, aby jajka równo się ścięły i dokładnie przykryły nasze składniki. Po paru chwilach danie jest gotowe.

Ocena: 3