CUKINIA FASZEROWANA mięsem indyka z sosem tzatziki [przepis na lekki obiad lub kolację]

CUKINIA FASZEROWANA mięsem indyka z sosem tzatziki [przepis na lekki obiad lub kolację]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

CUKINIA FASZEROWANA mięsem z indyka z sosem tzatziki [przepis na lekki obiad lub kolację]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Cukinia faszerowana mięsem indyka z sosem tzatziki to propozycja na lekki letni obiad lub kolację. Przygotowuje się ją bezproblemowo. Ma niewiele kalorii i wybornie smakuje, zwłaszcza polana sosem tzatziki (ogórkowo-czosnkowym).

Składniki

  • 3 niezbyt duże cukinie

  • 1/2 kg mielonego mięsa indyczego

  • 2 pomidory bez skórki

  • 1 cebula

  • Przyprawy:

  • oregano lub zioła prowansalskie

  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki lub

  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty

  • sól

  • pieprz

  • Sos tzatziki:

  • 1 opakowanie gęstego jogurtu

  • 1 ogórek pokrojony w drobną kostkę

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie przekrój na połówki. Wydrąż miąższ, zostawiając półcentymetrowe ścianki. Posiekaj go i uduś na patelni razem z pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz  cebulą. Dodaj mięso, wymieszaj, podsmaż wszystko razem, dopraw ziołami.

  • Cukinie napełnij farszem i włóż na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180°C.

  • W tym czasie przygotuj sos: do jogurtu dodaj ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.

  • Zapieczone cukinie polej sosem.